ПРОДУКТИВНІСТЬ ЗВІРОБОЮ ЗВИЧАЙНОГО (HYPERICUM PERFORATUM L.) ЗА РОЗСАДНОГО СПОСОБУ РОЗМНОЖЕННЯ В УМОВАХ КРАПЛИННОГО ЗРОШЕННЯ
Анотація
Досліджено вплив площі живлення рослин та норм мінеральних добрив на продуктивність звіробою звичайного (Hypericum perforatum L.) за розсадного способу розмноження в умовах краплинного зрошення. Доведено, що розсадний спосіб вирощування звіробою звичайного за краплинного зрошення є досить ефективним методом розмноження цієї культури. Вивчено чотири густоти висаджування рослин на одиницю площі: 42 тис. росл./га (схема вирощування 60х40 см), 56 тис. росл./га (60х30 см), 83 тис. росл./га (60х20 см) та 167 тис. росл./га (60х10 см). Обліки врожаю сировини (повітряно-сухих верхівок) проводили у фазу масового цвітіння. На першому році вегетації цей період припадав у першу декаду серпня, на другому році – другу декаду червня. Виявлено, що збільшення кількості висаджених рослин звіробою звичайного на 1 га сприяло підвищенню продуктивності плантації. За густоти вирощування 42 тис. росл./га урожайність сухої трави в перший рік вегетації становила 3,02 т/га. Збільшення кількості рослин до 56 тис. росл./га забезпечило отримання 3,26 т/га сировини. Найвищу врожайність сухої трави звіробою – 3,76 т/га першого року вегетації було отримано у варіанті з найбільшою кількістю висаджених рослин на одиницю площі – 167 тис. росл./га. На другий рік вегетації звіробою звичайного у варіанті з найменшою густотою 42 тис. росл./га урожайність становила 3,65 т/га. Найбільш продуктивною плантація другого року вегетації була у варіанті з густотою 83 тис. рос/га., де врожайність сухої сировини становила 3,96 т/га. Подальше збільшення кількості рослин на одиницю площі призвело до зниження врожайності культури. Також досліджено вплив чотирьох варіантів основного внесення мінеральних добрив на продуктивність звіробою звичайного: N0P0K0 (контроль), N60P60K60, N120P120K120 та N180P180K180. Виявлено, що зі збільшенням норми внесення добрив урожайність сухої сировини зростала. Найбільш сприятливі умови для росту та розвитку рослин звіробою звичайного склалися у варіанті з максимальною нормою внесення добрив – N180P180K180, де врожайність сухої сировини у перший рік становила 3,31 т/га, а на другий рік – 4,15 т/га, що перевищувало контроль (без добрив) на 0,61 т/га та 0,84 т/га відповідно.
Посилання
2. Halishevskyi, R.V., & Pospielov, S.V. (2015). Posivni yakosti nasinnia zviroboiu zvychainoho (Hypericum perforatum L.) zalezhno vid yoho pokhodzhennia [Sowing qualities of seeds of st. john's wort (Hypericum perforatum L.) depending on its origin]. Perspektyvni napriamy naukovykh doslidzhen likarskykh ta efirooliinykh kultur: materialy II Vseukr. nauk.-prakt. konf. molodykh vchenykh. Lubny: Komunalne vydavnytstvo «Lubny», 74-76. [in Ukrainian].
3. Solohub, V.A., & Hrytsyk, A.R. (2011). Perspektyvy vykorystannia vydiv zviroboiu v medytsyni ta farmatsii [Prospects for the use of st. john's wort in medicine and pharmacy]. Ukrainskyi Medychnyi Almanakh, 14 (5), 183-186. [in Ukrainian].
4. Pospielov, S.V., & Halishevskyi, R.V. (2014). Osoblyvosti prorostannia nasinnia zviroboiu zvychainoho (Hypericum perforatum L.) [Features of germination of seeds of st. john's wort (Hypericum perforatum L.)]. Likarski roslyny: tradytsii ta perspektyvy doslidzhen: materialy II Mizhnar. nauk. konf. Lubny: Komunalne vydavnytstvo «Lubny», 152 – 157. [in Ukrainian].
5. Ovchynnykova, V.N., Karsunkyna, N.P., Kharchenko, P.N., & Nykyforova, N.V. (2018). Vliyanie rusloviy kultivirovaniya na morfofiziologicheskuyu aktivnost i soderzhanie fenolnih soedineniy zveroboya prodyiryavlennogo (Hypericum perforatum L.) v kulture in vitro [Influence of cultivation channels on morphophysiological activity and content of phenolic compounds of st. john's wort (Hypericum perforatum L.) in vitro culture]. Himiya rastitelnogo syirya, 3, 223–229. [in Russian].
6. Abramchuk, A.V. (2015). Vliyanie sorta na formirovanie produktivnosti zveroboya prodyiryavlennogo Hypericum perforatum L. [Influence of a grade on formation of productivity of st. john's wort perforated Hypericum perforatum L.]. Agrarnyiy vestnik Urala, 3 (133), 39-42. [in Russian].
7. Moldavan, M.V., & Floria, M.A. (1988). Biologicheskie osobennosti zveroboya [Biological features of st. john's wort]. Ukrainskaya konferentsiya po meditsinskoy botanike. Kyev, 2, 115. [in Russian].
8. Joanne Barnes, John T Arnason, & Basil D Roufogalis, (2019). St John's wort (Hypericum perforatum L.): botanical, chemical, pharmacological and clinical advances. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 71 (1), 1–3. https://doi.org/10.1111/jphp.13053
9. Sokolov S.Y. (2000). Fitoterapiya i fitofarmakologiya: Rukovodstvo dlya vrachey. [Phytotherapy and Phytopharmacology: A Guide for Physicians]. Moskva. [in Russian].
10. Raal, A., Pihlik, U., Paaver, U., Volmer, D., & Meos, A. (2004). Vliyanie gustotyi posadki Hypericum perforatum L. na ego razvitie i soderzhanie deystvuyuschih veschestv [Phytotherapy and Phytopharmacology: A Guide for Physicians]. Rastitelnyie resursyi, 40, 3, 36-41. [in Russian].
11. Mahady, G.B., Fong, H.S., & Farnsworth, N.R. (2001). Botanical dietary supplements: quality, safety and efficacy. (University of Illinois at Chicago). Swets & Zeitlinger Publishers, Netherlands.
12. Matcovschi, C., Gonciar, V., & Matcovschi, S. (2014). Hypericum perforatum L. and its component Hiperforin in the treatment of various diseases. Curierul medical, 57 (2), 86-94.
13. Istikoglou, C., Mavreas, V, & Geroulanos, G. (2010). History and therapeutic properties of Hypericum Perforatum from antiquity until today. Psychiatriki, 21(4), 332-338.
14. Balyk, Ye.P., Zhuk, M.I., & Pospielo, S.V. (2016). Vplyv umov vyroshchuvannia na rozvytok rozsady zviroboiu zvychainoho (Hypericum perforatum L.) [Influence of growing conditions on the development of seedlings of st. john's wort (Hypericum perforatum L.)]. Likarske roslynnytstvo: vid dosvidu mynuloho do novitnikh tekhnolohii: materialy piatoi mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii. Poltava: RVV PDAA, 37-40. [in Ukrainian].
15. Draga, A.I. (1992). Vyihod lekarstvennogo syirya zveroboya v zavisimosti ot sostoyaniya populyatsiy [The yield of medicinal raw materials st. john's wort, depending on the state of populations]. Tretya Ukrainskaya konferentsiya po meditsinskoy botanike, 2, 60. [in Russian].
16. Pryvedeniuk, N.V., & Shatkovskyi, A.P. (2020). Vplyv ploshchi zhyvlennia materynky zvychainoi (Origanum vulgare L.) na ris ta rozvytok v umovakh kraplynnoho zroshennia [Influence of feeding area of oregano (Origanum vulgare L.) on growth and development under drip irrigation]. Melioratsiia i vodne hospodarstvo, Kyiv,1, 68-75. [in Ukrainian].
17. Pryvedeniuk, N.V., & Hlushchenko, L.A. (2019). Vplyv ploshchi zhyvlennia roslyn ta mineralnykh dobryv na produktyvnist chebretsiu zvychainoho (Thymus vulgaris L.) za rozsadnoho sposobu rozmnozhennia v umovakh zroshennia [Influence of plant nutrition area and mineral fertilizers on the productivity of thyme (Thymus vulgaris L.) by seedling method of reproduction under irrigation]. Visnyk ahrarnoi nauky. Kyiv: DV «Ahrarna nauka», 1, 32-39. [in Ukrainian].
18. Radušienė, J., Marksa, M., Ivanauskas, L., Jakštas, V., Caliskan, O., Kurt, D., Odabas, M., & Cirak, C. (2019). Effect of nitrogen on herb production, secondary metabolites and antioxidant activities of Hypericum pruinatum under nitrogen application. Industrial Crops and Products, 139. http://doi.org/10.1016/j.indcrop.2019.111519
19. Azizi, M. & Omidbaigi, R. (2002). Effect of np supply on herb yield, hypericin content and cadmium accumulation of st. john's wort (Hypericum perforatum L.). Acta Hortic, 576, 267-271. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2002.576.39
20. Salivon, A.H., Lystvan, K.V., Litvinov, S.V., Pchelovska, S.A., Shylina, Yu.V., Zhuk, V.V., & Tonkal, L.V. (2019). Vyznachennia vplyvu riznykh doz peredposivnoho oprominennia nasinnia na vmist flavonoidiv u likarskii syrovyni zviroboiu zvychainoho [Determination of the effect of different doses of pre-sowing irradiation of seeds on the content of flavonoids in medicinal raw materials st. john's wort]. Faktory eksperymentalnoi evoliutsii orhanizmiv, 25, 310-315.